Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Ανάπαυση


Καλό μήνα σε όλους. Μου είναι δυσάρεστο που το πρώτο κείμενο του μήνα θα ανακοινώνει έναν μικρό αποχωρισμό, όμως οι συγκυρίες και οι πολυδιάστατες υποχρεώσεις μου ήρθαν έτσι που δεν πρόλαβα να το δημοσιεύσω στα τέλη Ιουνίου, όπως και αρχικά σκόπευα.
Η συγγραφή των κειμένων του ιστολογίου που διαβάζετε ακολουθεί ορισμένους κανόνες. Πρώτος και απαράβατος είναι να γράφουμε για ζητήματα που, λιγότερο ή περισσότερο, κατέχουμε. Σε κάθε άλλη περίπτωση δηλώνουμε την άγνοιά μας και καταφεύγουμε στη συνδρομή των αναγνωστών που μπορεί να γνωρίζουν κάτι περισσότερο, ώστε να διαφωτίσουν κι εμάς.
Δεύτερος κανόνας είναι πως τα κείμενά μας είναι πρωτότυπα, με την έννοια πως δεν αποτελούν τη γνωστή συρραφή κειμένων που αλιεύονται στο διαδίκτυο ή στον περιοδικό τύπο. Πληροφορίες, φυσικά, αντλούνται από πηγές αλλά δεν αντιγράφονται αποσπάσματα παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις και αυτό αφού έχει αναφερθεί η πηγή και ο συγγραφέας.
Τρίτος κανόνας είναι ότι αποφεύγουμε συνήθως τα "δημοφιλή" θέματα. Σαφώς και έχουμε ασχοληθεί με ορισμένα από αυτά, όπως για παράδειγμα με τα παιδιά του '83 αλλά αυτό μόνο για να παρέχουμε ασφαλή, κατά την προσωπική μας άποψη, ενημέρωση σε εκείνους που πραγματικά τη ζητούν. Συνήθως χρησιμοποιούμε τα δημοφιλή θέματα όχι για να αναπαράγουμε φήμες που τις περισσότερες φορές αποτελούν αστικούς θρύλους και δεισιδαιμονία αλλά για να καταδείξουμε την αλήθεια και το φαινόμενο που πραγματικά κρύβεται πίσω από το παραμύθι, έστω και αν για ορισμένους αυτό σημαίνει ότι χάνεται η "μαγεία". Η άποψή μας επ' αυτού είναι διαφορετική.
Πληροφορίες για Εσωτερικά ζητήματα δίνονται μόνο μέχρι εκεί που αυτό είναι ασφαλές για το κοινό και ως εκεί που δεν ξεφεύγει από τη σφαίρα γνώσης και κατανόησης του γράφοντα. Ο λόγος που το επιβάλει είναι ο σεβασμός προς το αντικείμενο και προς το αναγνωστικό κοινό.
Γίνεται κατανοητό ότι τα κείμενα που δημοσιεύονται εδώ δεν γράφονται στο πόδι αλλά δαπανούν πολύ ελεύθερο χρόνο, καθώς μπορεί μεν να είναι πρωτόλεια αλλά η διανοητική τους επεξεργασία μπορεί να κρατήσει μέρες ολόκληρες πριν τη δημοσίευσή τους. Αυτό αναπόφευκτα προκαλεί κόπωση, ιδιαίτερα μιας που συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα εξαιρετικά φορτωμένο. Για αυτό το λόγο το ιστολόγιο θα πάει ολιγοήμερες διακοπές, ώστε να ανανεωθούν οι δυνάμεις μας και να επιστρέψουμε με το απαραίτητο σωματικό και νοητικό σθένος κοντά σας.
Εύχομαι να έχετε όλοι και όλες καλές διακοπές και σας ευχαριστούμε για τη μεγάλη σας συμμετοχή, είτε ως σχολιαστές είτε ως αναγνώστες. Σύντομα θα τα πούμε ξανά.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλές διακοπές και καλή ξεκούραση...

Lykos
...

Isida είπε...

Καλή ξεκούραση !

Unknown είπε...

καλή συνέχεια ;)