Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Η ζωή και το έργο της Dion Fortune

Εισαγωγή

Η Violet Mary Firth Evans, γνωστότερη ως Dion Fortune γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1890 στο Bryn y Bia της Ουαλίας. Το ψευδώνυμό της το εμπνεύστηκε από ένα λατινικό ρητό που συνήθιζαν να λένε οι γονείς της, το Deo non fortuna, δηλαδή Θεός, όχι τύχη. Οι γονείς της ήταν ενημερωμένοι γύρω από αποκρυφιστικά ζητήματα, δεδομένου ότι ασκούσαν την πρακτική της πνευματικής θεραπείας (spiritual healing), που ήταν της μόδας εκείνο τον καιρό.Η μικρή Dion, από την ηλικία των πέντε ετών, ισχυριζόταν ότι είχε οράματα από την Ατλαντίδα και αργότερα ανέπτυξε πλήρως τις ψυχικές της δυνάμεις.

Τα πρώτα της βήματα στον αποκρυφισμό

Το καλοκαίρι του 1911 οι γονείς της μικρής Dion την έγραψαν σε ένα Κολέγιο που ασχολούνταν με την κηπευτική, στο οποίο Διευθύντρια ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα, η γιατρός Lillias Hamilton. Λίγο καιρό αργότερα, η Dion έγινε μέλος του προσωπικού αλλά γρήγορα απογοητεύτηκε εξαιτίας ορισμένων ατασθαλιών στις οποίες εμπλεκόταν η Διευθύντρια, οπότε και αποφάσισε να φύγει. Ανακοινώνοντας την απόφασή της στη γιατρό, πάντα σύμφωνα με την ίδια τη Dion, δέχτηκε μια τρομακτική ψυχική επίθεση, κατά την οποία η γιατρός χρησιμοποιούσε τεχνικές yoga και υπνωτισμού. Το αποτέλεσμα ήταν η μικρή Dion να υποστεί ισχυρό νευρικό κλονισμό, ο οποίος διήρκεσε τρία ολόκληρα χρόνια στα οποία η μικρή προσπάθησε να ανακτήσει τη σωματική και ψυχική της υγεία και για το σκοπό αυτό αποφάσισε να παρακολουθήσιε μαθήματα Ψυχολογίας και Ψυχανάλυσης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Συμπτωματικά και εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος, ήρθε σε επαφή με τη Θεοσοφική Εταιρεία όπου, παρακολουθώντας κάποια διάλεξη, εντυπωσιάστηκε τόσο που αρχικά έγινε μέλος της Θεοσοφικής Εταιρείας και ταυτόχρονα πήρε μέρος στο Ναό του Άλφα και του Ωμέγα του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής.
Μάλιστα, απασχολούνταν ταυτόχρονα στην επιστήμη της όσο και στα μαθήματα της Θεοσοφικής Εταιρείας και είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει στην πράξη τα αποτελέσματα του αποκρυφισμού, όπως αρχικά της διδάχτηκε από τον Moriarty καθώς και από τα γραπτά και τις διδασκαλίες της Annie Besant, η οποία ήταν Πρόεδρος της Θεοσοφικής Εταιρείας και είχε διατελέσει μαθήτρια της πασίγνωστης Έλενας Πέτροβνα Μπλαβάτσκυ. Εκείνη την περίοδο η Dion ήρθε σε επαφή με τη δοξασία ότι υπήρχαν πεφωτισμένοι Δάσκαλοι σε διαφορετικό επίπεδο από το υλικό, οι οποίοι παρακολουθούσαν την εξέλιξη της ανθρωπότητας και βοηθούσαν εκείνον που πραγματικά ήθελε να επεκτείνει τους ορίζοντές του ώστε να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Η Dion παθιάστηκε με αυτή την ιδέα και για πολύ καιρό επιθυμούσε να τους συναντήσει ώσπου κάποτε η επιθυμία της έγινε πραγματικότητα. Μέσα από ένα όραμα, είδε ότι βρισκόταν στα Ιμαλάια, όπου και δύο από αυτούς τους Δασκάλους της εμφανίστηκαν και την ενημέρωσαν ότι είχε γίνει δεκτή ως μαθήτρια.Έτσι, το 1919, η Dion Fortune έγινε μαθήτρια του Theodore Moriarty, τον οποίο σεβόταν κι εκτιμούσε βαθύτατα. Εκείνο το διάστημα μάλιστα άλλαξε το βαπτιστικό της όνομα, χρησιμοποιώντας πλέον το Dion Fortune.

Τα επόμενα χρόνια

Σύντομα η Dion απογοητεύτηκε από το Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής και τις πρακτικές του. Τώρα πλέον, όπως η ίδια έλεγε, το Τάγμα αποτελούνταν από χήρες και ηλικιωμένους που καβγάδιζαν. Ένιωσε ότι ασφυκτιούσε εκείνη που, περισσότερο από οτιδήποτε, ήθελε να διεισδύσει στα μυστήρια της Γνώσης. Έτσι, αποφάσισε να ιδρύσει το δικό της Τάγμα, το οποίο και ονόμασε Αδελφότητα του Εσωτερικού Φωτός. Το 1924 η Αδελφότητα απέκτησε τα δικά της γραφεία κοντά στο Glastonbury. Τρία χρόνια αργότερα η Dion παντρεύτηκε τον Δόκτωρ Thomas Penry Evans. Την ίδια χρονιά αντιμετώπισε δυσκολίες με το Τάγμα του Άλφα και του Ωμέγα της Χρυσής Αυγής, του οποίου διευθύντρια ήταν η χήρα του ιδρυτή του Τάγματος της Χρυσής Αυγής, Moina Mathers. Το πρόβλημα έγινε ακόμη χειρότερο όταν η Dion Fortune άρχισε να δημοσιεύει τα δικά της αποκρυφιστικά κείμενα. Η Mathers θεώρησε προσβολή να κοινοποιούνται οι μυστικοί συμβολισμοί και έτσι την απέβαλε από το Τάγμα, με τη δικαιολογία ότι δεν είχαν εμφανιστεί τα κατάλληλα σύμβολα στην αύρα της. Μια δικαιολογία που η Fortune δεν αποδέχτηκε ποτέ, ωστόσο το πρόβλημα λύθηκε, αφού τον επόμενο χρόνο η Moina Mathers άφησε αυτό τον κόσμο στην ηλικία των 63 ετών.Το 1927 ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για τη Dion Fortune. Η Αδελφότητα του Εσωτερικού Φωτός άρχισε να αναπτύσσεται και η ίδια ξεκίνησε να γράφει και να δημοσιεύει τα πασίγνωστα έργα της. Πασίγνωστη παραμένει η ιστορία σχετικά με την υλοποίηση μιας σκεπτομορφής από την ίδια. Οραματιζόταν τον Φενρίρ, ένα μυθικό τέρας με τη μορφή λύκου, όταν ξαφνικά ένας μεγάλος γκρίζος λύκος υλοποιήθηκε μπροστά της. Την περίοδο εκείνη ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τον τρόπο με τον οποίο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί, ωστόσο κατάφερε να διαλύσει τη σκεπτομορφή, οραματιζόμενη ότι του στερούσε την ενέργεια διαμέσου ενός λώρου που τη σύνδεε μαζί του.

Το συγγραφικό της έργο και τα χαρακτηριστικά του

Μελετώντας κανείς τα κείμενα της Dion Fortune, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει τη σαφήνεια και απλότητα του λόγου της, ικανότητες με τις οποίες καθιστά σαφείς και ευκολονόητες τις δυσκολότερες έννοιες του Εσωτερισμού, ακόμα και σε εκείνον που δεν έχει εντρυφήσει σε παρόμοια θέματα. Αυτό γίνεται εξαιρετικά προφανές στα μυθιστορηματικά της έργα αλλά και στις υπόλοιπες πραγματείες.Η Dion Fortune πρωτίστως εξετάζει τον υλικό κόσμο αλλά και τα εσωτερικά πεδία με βάση τη λογική. Επιστήμονας η ίδια, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όρους και ιδέες από τον Γιούνγκ και το Φρόυντ και, σε αντίθεση με ορισμένους άλλους, θεωρεί ότι η Επιστήμη είναι ένας δρόμος της Γνώσης αν και όχι ο μοναδικός ή ο πλέον αλάνθαστος.Στα γραπτά της διαπιστώνει κανείς τη μετριοπάθεια και την έμπρακτη αποδοχή και κατανόηση, μαζί με άφθονα μυστικά και πρακτικές του Εσωτερισμού, τις οποίες η ίδια θεωρούσε ότι αναβίωνε με βάση τα αρχαία μυστήρια.

(Σημείωση: το παραπάνω κείμενο αποτελεί περίληψη του σχετικού άρθρου που θα δημοσιευθεί ολόκληρο στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, τη διεύθυνση της οποίας μπορείτε να βρείτε στη λίστα με τα links)

Δεν υπάρχουν σχόλια: