Λίλιθ. Θηλυκός δαίμονας, νύφη του Σαμαήλ ή Σατανά, αρχηγός των Succubus και σύμφωνα με τη Ραββινική Παράδοση, πρώτη γυναίκα του Αδάμ, δαίμονας της Παρασκευής και η αντίθετη Σεφίρα του Μαλκούτ, σύμφωνα με την Καμπάλλα. Συνήθως έχει τη μορφή μιας εντυπωσιακά θελκτικής γυναίκας, της οποίας το σώμα καταλήγει σε ουρά φιδιού. Νεότερες απόψεις θέλουν τη Λίλιθ να εισήχθη στον ιουδαϊσμό από τις θεότητες ardat lili της Μεσοποταμίας. Σύμφωνα με την παράδοση, έπειτα από απαίτηση του Προφήτη Ηλία, η Λίλιθ του αποκάλυψε 17 από τα πολλά της ονόματα.
Εωσφόρος. Εκείνος που φέρνει την Αυγή, το Φως. Αναφέρεται στον Ησαϊα αλλά πολλοί θεωρούν ότι η αναφορά εκείνη ήταν για το Ναβουχοδωνόσορα, ενώ η φράση "υιέ της Αυγής" θεωρούν ότι αναφερόταν στον πλανήτη Αφροδίτη. Στους επόμενους αιώνες ο Εωσφόρος θεωρήθηκε ως ο εκπεσόντας Άγγελος που θέλησε να στήσει το θρόνο του υπεράνω του θρόνου του Θεού και να λατρεύεται όμοια με εκείνον, για αυτό και έπεσε από τον ουρανό. Ταυτίστηκε επίσης με το Σατανά και το Διάβολο τόσο ισχυρά που τα τρία αυτά ονόματα (στην πραγματικότητα επίθετα) από πολλούς θεωρούνται ως ένα και το αυτό πρόσωπο.
Μαμμωνάς. Αρχιδαίμονας της κόλασης, πρίγκηπας των δελεαζόντων, δαίμονας της πλεονεξίας και, σύμφωνα με τα οράματα της Αγίας Φραγκίσκης, εκείνος που κρατάει το θρόνο του κόσμου. Κατά καιρούς έχει εξισωθεί με τον Σατανά, τον Βεελζεβούλ και τον Εωσφόρο.
Μαστεμάς. Αρχιδαίμονας, άρχοντας του κακού, της αδικίας και της κατάκρισης και υπαίτιος κάθε κακού στα χειρόγραφα του Κουμράν. Φημολογείται ότι ήταν εκείνος που προσπάθησε να σκοτώσει το Μωϋσή, καθώς κι εκείνος που πρόσφερε τις δυνάμεις του στους μάγους της Αιγύπτου, ώστε να επαναλάβουν μερικά από τα θαύματα του Μωϋσή.
Μεφιστοφελής. Το όνομά του προέρχεται από τις εβραϊκές λέξεις mephiz και tophel που σημαίνουν καταστροφέας και ψεύτης αντίστοιχα. Πρώην Αρχάγγελος, θεωρείται πλέον ως ένας από τους 7 πρίγκηπες της Κόλασης. Ταυτίστηκε κι αυτός με το Σατανά αν και συνήθως θεωρείται ως ένας από τους ακολούθους του.
Σαμαήλ. Το όνομά του στα εβραϊκά σημαίνει "Δηλητηριώδης Άγγελος". Άγγελος του θανάτου, άρχοντας της μαύρης μαγείας, μεγάλος άρχοντας της Κόλασης με 2 εκατομμύρια δαίμονες υποτακτικούς του, ο όφις της Εδέμ, πατέρας του Κάιν, είαι μερικές μόνο από τις ιδιότητές του αν και οι πηγές δεν συμφωνούν στο εάν είναι άγγελος ή δαίμονας στην πραγματικότητα.
Σατανάς. Το όνομά του προέρχεται από το ha satan, που σημαίνει "εχθρός" και αναφέρεται και στην Καινή Διαθήκη, από τον ίδιο το Χριστό, ως "εχθρός του κόσμου τούτου". Θεωρείται εκείνος που διαμέσου του όφι εξαπάτησε την Εύα αν και μερικές φορές ταυτίζεται με το ίδιο το ερπετό. Υπήρξε είτε Χέρουβ είτε Σέραφ και μάλιστα ιδιαίτερης δύναμης και δόξας, το οποίο σύμφωνα με το Ταλμούδ δημιουργήθηκε την Έκτη ημέρα.
Μπέλεθ. Αρχιδαίμονας της Κόλασης, αρχηγός 85 δαιμονικών λεγεώνων, που εμφανίζεται συνήθως ως ο αναβάτης ενός χλωμού αλόγου, ενώ παράλληλα ακούγεται ο διαπεραστικών ήχος από τρομπέτες.
Αυτοί είναι οι γνωστότεροι Δαίμονες που αναφέρονται. Φυσικά, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα ονόματα και, όπως ίσως είχατε παρατηρήσει και στα άρθρα για τους Αγγέλους, έτσι κι εδώ τα ονόματα μπλέκονται το ένα με το άλλο. Έτσι, Εωσφόρος, Σατανάς, Μπελιάλ, Βελζεβούλ και άλλοι από πολλούς θεωρούνται ότι αναφέρονται στο ένα και το αυτό πρόσωπο.
Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου