Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Οι πύλες του Αλλόκοσμου - Θανάσης Βέμπος

Υπάρχουν δυο κατηγορίες βιβλίων. Εκείνα που με το που θα τα διαβάσεις θα τα ξεχάσεις αμέσως γιατί εύκολα διαπιστώνεις ότι γράφτηκαν σχεδόν στο πόδι, μέσα από μια πρόχειρη συρραφή πληροφοριών του διαδικτύου και εκείνα που δεν θα τα ξεχάσεις διότι, από το πρώτο κιόλας κεφάλαιό τους, διαπιστώνεις ότι ο συγγραφέας τους έψαξε, βρήκε, σκέφτηκε, προβληματίστηκε, ίδρωσε. Το βιβλίο του γνωστού Θανάση Βέμπου εντάσσεται στη δεύτερη κατηγορία.
Παρά το ογκώδες του συγγράμματος, 579 σελίδες άλλωστε δεν είναι και λίγες, όταν μάλιστα είναι σχεδόν Α4, μου πήρε ένα 24ωρο για να το διαβάσω και αμέσως κατάλαβα ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σοβαρή δουλειά, προϊόν φαντάζομαι ερευνών και αναζητήσεων που κράτησαν χρόνια. Κυριολεκτικά, μου είναι δύσκολο να βρω ένα θέμα και μοναδικό που να μην αναλύεται ή να μην αναφέρεται σε αυτό το ογκώδες έργο. Από τη μυθολογία, τη λαϊκή παράδοση, τις προσωπικές μαρτυρίες, τα φορτεανά φαινόμενα, την ουφολογία, τους αστικούς θρύλους, τις συνομωσίες, όλα και ακόμη περισσότερα αναπτύσσονται στο έργο αυτό που θεωρώ ότι είναι μοναδικό για την ελληνική βιβλιογραφία της εναλλακτικής σκέψης και των ανεξήγητων φαινομένων. Γραμμένο με τρόπο αναλυτικό και λόγο σαφή, χωρίς δύσκολες εκφράσεις που στοχεύουν σε εύκολο εντυπωσιασμό, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει τα δεδομένα και σταδιακά προχωρά στην ανάλυση και τους ενδιαφέροντες συσχετισμούς τους, αποκαλύπτοντάς μας πτυχές που ίσως ποτέ να μην είχαμε φανταστεί ή εάν τους είχαμε σκεφτεί, να μην είχαμε ποτέ το θάρρος και την τόλμη να τους συζητήσουμε.
Το έργο του αυτό, εφάμιλλο σημαντικών εργασιών ξένων ερευνητών, φωτίζει τις σκοτεινές πτυχές μιας κατά τα άλλα φωτεινής χώρας, αποκαλύπτοντάς μας τον πλούτο της ελληνικής υπαίθρου σε ό,τι έχει να κάνει με τον Αλλόκοσμο και θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός από εμάς που αρεσκόμαστε στο Αλλόκοτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: