Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Μια εξήγηση για τα φαντάσματα

Διάβασα σε εφημερίδα και πιο συγκεκριμένα στην espresso της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου, ότι σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές του πανεπιστημίου Κόλιτζ του Λονδίνου, για το φαινόμενο των φαντασμάτων φταίει ο φτωχός φωτισμός που ξεγελάει τον εγκέφαλο και τον κάνει να βλέπει πράγματα και ανθρώπους που δεν υπάρχουν. Η εφημερίδα σημειώνει ότι βέβαια δεν έχουν γίνει έρευνες επάνω στο θέμα αλλά ο τίτλος είναι κατηγορηματικός: βρέθηκε εξήγηση για τα φαντάσματα.
Ο λόγος που κάνω αυτή τη δημοσίευση, δεν είναι για να κατηγορήσω τη συγκεκριμένη εφημερίδα, που τη δουλειά της κάνει αλλά για να στηλιτεύσω όλες αυτές τις δήθεν απόψεις των "επιστημόνων" που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Ούτε λίγο ούτε πολύ και χωρίς μάλιστα να έχουν κάνει καμία σχετική έρευνα (εάν ευσταθεί αυτό που γράφεται στην εφημερίδα), προσπαθούν να μας πείσουν για μια άποψη που "πρέπει" να τη δεχτούμε επειδή προέρχεται από επιστημονικά χείλη. Θεωρούν όλους τους μάρτυρες ως θύματα οπτικών παραισθήσεων λόγω των παιχνιδιών του φωτός και του εγκεφάλου (όπως αναφέρεται παρακάτω στο άρθρο) οι ίδιοι που είναι προϊδεασμένοι στο ότι φαντάσματα δεν υπάρχουν και όλοι είμαστε θύματα των παραισθήσεων του μυαλού μας.
Φυσικά, στη σοβαρή τουλάχιστον έρευνα γύρω από τα φαντάσματα, η πιθανότητα παραίσθησης είναι υπαρκτή, όπως και μια σειρά από ψυχολογικές καταστάσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα των φαντασμάτων εξηγείται επαρκώς με τις παραπάνω θεωρίες. Το άρθρο λέει ότι οι περισσότερες θεάσεις συμβαίνουν σε συνθήκες ημίφωτος και αυτό έχει τη δική του αλήθεια αλλά επ΄ουδενί αποτελεί τον κανόνα και την τελεσίδικη εξήγηση. Και θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στο τι θα δεχτούμε ως επιστημονική άποψη και τι όχι. Η εξήγηση αυτή, με όλη την απολυτότητα του τίτλου του άρθρου, μου μοιάζει με την εξωφρενική θεωρία περί των UFO, ότι αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο από τον πλανήτη Αφροδίτη...


Δεν υπάρχουν σχόλια: