Σάββατο 26 Απριλίου 2008

Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση

Εύχομαι σε όλες και όλους τους αναγνώστες μου Καλή Ανάσταση κι ελπίζω όλοι σας να περάσετε καλά αυτές τις ημέρες. Η πίστη στη ζωή και το θάνατο και η ελπίδα του θριάμβου επάνω στον τελευταίο, δεν είναι αποκλειστικότητα και προνόμιο του χριστιανισμού, έστω και αν της δίνει μια διαφορετική έννοια. Για αυτό το λόγο ο οποιοσδήποτε μπορεί να γιορτάσει τη γιορτή αυτή, όποια έννοια και συμβολισμό και αν της δίνει.
Όπως είπαμε και στα προηγούμενα άρθρα του μήνα αυτού, η ψυχή επιβιώνει του θανάτου και της φθοράς, διότι αυτός δεν είναι τίποτε άλλο ουσιαστικά, από έναν τοκετό. Όπως ο τοκετός φέρνει μια νέα ζωή στο φως του κόσμου, έτσι και ο θάνατος φέρνει την ψυχή σε μια άλλη κατάσταση ύπαρξης. Για την ακρίβεια, την πηγαίνει εκεί που πραγματικά ανήκει και για αυτό το λόγο εκείνοι που είναι πραγματικά εκπαιδευμένοι, είτε είναι χριστιανοί μοναχοί είτε βουδιστές είτε εσωτεριστές, γιορτάζουν το θάνατο όσο και αν τους λυπεί ο αποχωρισμός από το αγαπημένο πρόσωπο. Γιατί γνωρίζουν ότι τότε μόνο πραγματικά ελευθερώνεται η ψυχή και εισέρχεται στα εσωτερικά πεδία, όπου θα ΅δει΅ εκείνα που τόσο καιρό δεν μπορούσε να αντικρύσει.
Η Ανάσταση για μερικούς ανθρώπους είναι η απελευθέρωση από τον κύκλο των ενσαρκώσεων και η ένωση της ψυχής με το Θεό, όπως και αν είναι αυτή η ένωση. Αυτός είναι ο σκοπός όλων μας και στην πορεία της ζωής ή των ζωών μας, υπάρχουν οδηγοί εξαιρετικά πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Ας τους προσεγγίσουμε με ειλικρίνεια και ας τους αφήσουμε να μας οδηγήσουν. Δεν είναι Θεοί και δεν πρέπει να λατρεύονται όπως ο Ένας Θεός. Τους τιμούμε και τους εμπιστευόμαστε αλλά δεν τους λατρεύουμε.
Ας μη νομίζουμε ότι η Ανάσταση και η Δευτέρα Παρουσία περιορίζεται στην τιμωρία όλων εκείνων που θεωρούνται ως κακοί και αμαρτωλοί. Αν μη τι άλλο, η Τιμωρία δεν πιστεύω ότι είναι μέσα στα σχέδια του Θεού. Αυτά είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα και εκπλήρωση συλλογικών απωθημένων. Ο Θεός γιατρεύει, θεραπεύει και αναπαύει, δεν μετράει με μεζούρα τις πράξεις των ανθρώπων, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι επιτρέπεται η ασυδοσία.
Εύχομαι λοιπόν σε όλους μας να βρούμε το δρόμο μας.
Καλή Ανάσταση και πάλι!


Δεν υπάρχουν σχόλια: