Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Μεταφυσική Εκμετάλλευση

Όπως έχετε δει, στο πλαϊνό μέρος της σελίδας του ιστολογίου υπάρχει μια δημοσκόπηση στην οποία καλείσθε να καταθέσετε την άποψή σας σχετικά με το εάν υπάρχει οικονομική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής εκμετάλλευση στο χώρο της μεταφυσικής. Στο μικρό αυτό άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεδιπλώσουμε μερικές σκέψεις, ενώ η δική σας συμμετοχή μέσω του σχολιασμού θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Η Μεταφυσική συνεχώς κερδίζει έδαφος όχι μόνο ανάμεσα στο κοινό αλλά και ανάμεσα στους επιστήμονες που πλέον αρχίζουν να τη βλέπουν με σοβαρότερο μάτι, άσχετα με το εάν (παρα)δέχονται ή όχι την αλήθεια όλων των τομέων της. Θα έχετε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με αυτή έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ιστοσελίδες και ιστολόγια, απλά γιατί ο κόσμος ενδιαφέρεται και θέλει να μαθαίνει. Μοιραία, λοιπόν, έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη βιομηχανία μεταφυσικότητας η οποία, τουλάχιστον στο εξωτερικό, έχει σημαντικά κέρδη. Στις τηλεοπτικές επομπές η υψηλή τηλεθέαση μεταφράζεται σε διαφημίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μεταφράζονται σε χρήματα και ακριβά συμβόλαια. Η υψηλή αναγνωσιμότητα περιοδικών και βιβλίων μεταφράζεται επίσης σε χρήμα, όπως και το καθετί τριγύρω μας. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν είναι κακό, διότι έτσι ακριβώς λειτουργεί η κοινωνία μας και όχι μόνο στα περί της μεταφυσικής.
Από την άλλη, εάν κάποιος συγγραφέας, παρουσιαστής ή ιδιοκτήτης ιστοσελίδας γίνει γνωστός από το έργο του, υπάρχει πιθανότητα να δεχτεί κάποια προσφορά και να μπει και εκείνος στο "κύκλωμα" του κέρδους από τη μεταφυσική, υπογράφοντας συμβόλαιο με κάποιον εκδοτικό οίκο ή και με τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό. Αυτό, κατά τη γνώμη μου φυσικά, δεν είναι απαραίτητα κακό. Διότι κάποιος μπορεί να ζει από τη μεταφυσική ή να βγάζει χρήματα και να κερδίζει διασημότητα και αναγνώριση εξαιτίας της αλλά να μην παύει να είναι ένας σοβαρός ερευνητής με σπουδαίες έρευνες και με έργο που χαρακτηρίζεται από επιστημονικότητα, τεκμηρίωση και αντικειμενικότητα.Τότε, θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης, που έγκειται το κακό της υπόθεσης;
Για εμένα προσωπικά το κακό σε όλο αυτό είναι το να υποπέσει ο ερευνητής σε μια σειρά από υπερβολές και προχειρότητα στην έρευνα. Τι θέλω να πω; Δεδομένου ότι πρέπει να παρουσιάσει θέματα που προκαλούν το ενδιαφέρον και συζητούνται, πολλές φορές έχω παρατηρήσει ότι ορισμένοι εξ αυτών "μεγεθύνουν" και "ξεχειλώνουν" τα θέματα. Προσπαθούν να βρουν συνδέσεις και να προκαλέσουν φασαρία εκεί που δεν υπάρχει, χωρίς πολλές φορές ούτε οι ίδιοι να πιστεύουν εκείνα που ισχυρίζονται, τα οποία φυσικά και είναι ατεκμηρίωτα. Ας αναλύσουμε ένα απλό και φανταστικό παράδειγμα. Είναι γνωστή στον κάθε Έλληνα η ιστορία και η φιλολογία γύρω από τη Σπηλιά του Νταβέλη (τυχαίο παράδειγμα). Έρχεται λοιπόν ένας "ερευνητής", συγκεντρώνει ολόκληρη την παράδοση που αφορά στην ιστορία αυτή και γράφει μια σειρά από συνδέσεις μεταξύ των αναφορών και εμπειριών που σχετίζονται με τη σπηλιά και με μια σειρά από άλλα δημοφιλή θέματα, οι οποίες συνδέσεις δεν στέκουν λογικά. Ο ερευνητής μπορεί να το γνωρίζει αυτό και να το συντηρεί εσκεμμένα. Εκεί κατά τη γνώμη μου έγκειται η απάτη και η εκμετάλλευση και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε παρατηρήσει πως θέματα, καθόλα σοβαρά και με υπόβαθρο, γελοιοποιούνται εξαιτίας των υπερβολών και μοιραία ένας ολόκληρος, πλούσιος τομέας της γνώσης, εξευτελίζεται. Πρόσφατο παράδειγμα το περίφημο βίντεο με την "νεκροτομή" του ΄"εξωγήινου" πλάσματος. Μετά την αποκάλυψη (;) ότι η ιστορία ήταν απάτη (!) ο περισσότερος κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του στην ουφολογία και τη μελέτη της εξωγήινης ζωής.
Το πως μπορεί κανείς να διακρίνει αν μια ιστορία είναι απάτη, είναι ένα αρκετά μεγάλο ζήτημα. Χρειάζεται πλήθος γνώσεων και σοβαρή μελέτη και έρευνα, για να μπορέσει κανείς να διακρίνει ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Και, εκεί που δεν υπάρχει γνώση, δεν είναι κακό όλοι όσοι ασχολούνται με τη μεταφυσική να λένε κι ένα "δεν γνωρίζω, δεν απαντώ"...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταρχάς φίλε μου πρέπει να δούμε το θέμα αρχικά πιο σφαιρικά. Δηλαδή το πώς κάποιοι καλοθελητές συντηρούν καταστάσεις διαφόρων ειδών μόνο και μόνο για να πουλήσουν. Δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που είναι σε όλα τα επίπεδα και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτό το παιχνίδι το μεταφυσικό από την στιγμή που υπάρχει ζήτηση… Νόμος της αγοράς, όσο υπάρχει ζήτηση πουλάμε, εάν δεν έχουμε κάτι άλλο να πουλήσουμε, έχουμε δύο επιλογές. Ή φτιάχνουμε νέα “τροφή” προβατοτροφή λέγεται ή και απλά τριφύλλι και ταΐζουμε τον κόσμο, χωρίς να έχει κάποια αλήθεια. Ή να πάρουμε την επιλογή νούμερο δύο που είναι αδελφή της πρώτης και να δημιουργήσουμε ζήτηση, ακόμα και εάν δεν υπάρχει. Έτσι φτιάχνουμε έναν νέο ξεφλουδιστή πατάτας που είναι ίδιος με τον προηγούμενο, αλλά λέμε ότι ξεφλουδίζει καλύτερα. Ή φτιάχνουμε ξεφλουδιστή ανανά και διαφημίζουμε ανανάδες…
Έτσι και στο μεταφυσικό, βρίσκουμε δύο, τρία θέματα, πλάθουμε και μια ιστορία στο μυαλό μας και την πλασάρουμε… Κάποτε είχα πάει να ακούσω έναν μεγάλο ερευνητή… τρομάρα του, που μιλούσε για το μεταφυσικό. Όταν στο τέλος κάποιος τον ρώτησε ποιο ήταν το πιο θαυμαστό μεταφυσικό που είχε δει, είχε ζήσει, άρχισε να εξιστορεί μια ωραία ιστορία, με τα ωραία του τα λόγια για ένα ταξίδι που είχε κάνει. Στο τέλος παρουσίασε μια σκηνή που μέσα από τα λόγια του φαινόταν καταπληκτική… και όλοι έμειναν να τον κοιτούν. Φυσικά δεν υπήρχε τίποτα το μεταφυσικό, γιατί πολύ απλά δεν είχε ζήσει ποτέ τίποτα μεταφυσικό… απλά ήξερε να λέει ωραίες ιστορίες… Αυτό όμως δεν τον κάνει ερευνητή του μεταφυσικού, απλά αυξάνει τις πωλήσεις του και τον τραπεζικό του λογαρισμό… Αυτός ο τύπος δεν έκανε τίποτα άλλο και στα βιβλία του από το να παίρνει γνωστές ιστορίες άλλων να λέει ότι πήγε να τις ερευνήσει και φυσικά πάντα σύμφωνα με την δική του πειστική μαρτυρία ζούσε κάτι παρόμοιο, κάτι περίεργο, το οποίο ήταν ίδιο με των προηγούμενων, απλά εμπλουτισμένο με διάφορα άλλα, ασαφή στοιχεία, από αυτά που αφήνουν τον αναγνώστη να πιστέψει ότι θέλει… Τι πρωτότυπο…

Lykos

Ibn Aratar είπε...

Λύκε, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου...

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα όμως φίλε μου είναι πως εμείς προστατευόμαστε? Και καλά, εμείς πες ότι κάτι μπορούμε να πάρουμε μυρουδιά… άλλωστε νομίζω ότι η ενασχόληση μας με τέτοια θέματα, μας έχουν κάνει λίγο χοντρόπετσους… Το θέμα όμως ότι σε αυτή την παγίδα πέφτουν ένα σωρό άλλοι, πιο παρθένοι στα θέματα αυτά. Έτσι μην γνωρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος τυπάκος που γράφει το βιβλίο, δεν είναι τίποτα άλλο από έναν αποτυχημένο και τεμπέλη πρώην γιδοβοσκό, τρώει τον χυλό και δεν λέει κουβέντα, κάνοντας τον εαυτό του αναμεταδότη ψευδών γεγονότων και επεκτείνοντας την σαπίλα όλο και πιο πολύ…

Lykos

Ibn Aratar είπε...

Γουελ, αυτό είναι ένα ερώτημα. Όπως είπα και στο κείμενο, χρειάζεται μελέτη. Αν όμως δεν είναι κανείς σχετικός με αυτά τα ζητήματα, τότε σίγουρα μπορεί να μπερδευτεί πολύ. Και όταν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσει την απάτη, τότε σαφώς και η απόρριψη της μεταφυσικής εκ μέρους του είναι απόλυτα κατανοητή...