Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Ανθρωπόμορφη σκιά στον Άρη


Άλλη μια παράξενη φωτογραφία από τον Κόκκινο Πλανήτη έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά μυστηρίων και παραδοξοτήτων που φαίνεται να τον περιβάλλει. Η πραγματικά εντυπωσιακή φωτογραφία, μοιάζει να δείχνει ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα να βαδίζει στις κόκκινες ερήμους του πλανητικού γείτονα της Γης και επιστήμονες και άλλοι ερευνητές διασταυρώνουν για μια ακόμη φορά τα ξίφη τους.
Πρόκειται όντως για εξωγήινο πλάσμα ή για κάποιον βράχο που προκαλεί ψευδαίσθηση; Υπάρχει τελικά ζωή στον Άρη ή όλα αυτά είναι απλά μάταιες επιθυμίες μιας ανθρωπότητας που δεν μπορεί να χωνέψει το γεγονός ότι είναι μόνη της μέσα στο Ηλιακό Σύστημα; Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος. Αυτό που κατά τη γνώμη μου χρειάζεται στη μελέτη του διαστήματος γενικότερα είναι να συμπεριληφθούν όλες οι γνώσεις, ακόμα και η τελευταία εμπειρία εκείνου που ισχυρίζεται ότι είδε ιπτάμενο δίσκο, ακόμα και οι παραδόσεις, τα πάντα. Ίσως μέσα από αυτό το τεράστιο υλικό να μη μάθουμε τίποτα που να μας διαφωτίσει περισσότερο. Ίσως όμως από την άλλη να οδηγηθούμε σε χρήσιμα συμπεράσματα για τον ίδιο τον άνθρωπο. Και αυτό αν θέλετε είναι κάτι που μπορούμε να το συζητήσουμε κάπου αλλού.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη,

δεν υπάρχει καμμια διαφωνια για το τι προκειται η "μορφή" στους βράχους. Η διαφωνίες στα φορουμ και η δημοσιοτητα που δοθηκε απο δημοσιογράφους δε συνιστά πως "επιστήμονες και άλλοι ερευνητές διασταυρώνουν για μια ακόμη φορά τα ξίφη τους." Κάθε άλλο...

Δυστυχώς, αν μεινει κανεις σε μα φωτογραφια και δεν αξιοποιήσει όλα τα αλλα διαθέσιμα εργαλεια, ούτε καν απλές γνώσεις, τοτε στη φωτο μπορει να βγάλεις πως ειδες και τον εαυτό σου... Ο,τι θές. Η φωτογραφια δεν ειναι η μοναδική του συγκεκριμενου σχηματισμου, υπάρχουν αρκετες, μαλιστα απο διαφορετικες γωνιες και κάμερες, που βοηθάνε όχι μονο την εκτιμηση του μεγέθους του δηθεν ανθρωποειδους, αλλα ακομα και τη στερεοσκοπική απεικονισή του.

Πιοο σημαντικο απ΄ολα αυτά; Οτι αυτά τα εργαλεια ειναι διαθέσιμα δωρεαν στο ιντερνετ, αυτοι οι υπολογισμοι έχουν γινει απο απλους χρηστες του ιντερνετ. Ακομα και αν δεν ξέρεις να χρησιμοποιεις τα εργαλεια, οι πηγές πληροφοριων σου δεν ειναι πλεον απο τη μια η ΝΑΣΑ και απο την αλλη τα "εναλλακτικα" sites.

Σε παραπεμπω εδώ για να δεις τι εργαλεια υπάρχουν, πως ο καθενας μπορει να έχει ολες τις φωτο των ροβερ στον υπολογιστή του **σχεδοον απο τη στιγμή που λαμβανονται απο τον Αρη**, καθώς και τι συμπεράσματα βγαινουν για το δήθεν ανθρωποειδές μεγέθους μερικών... εκατοστων (που στην ουσια δεν ειναι τιποτε αλλο απο μια σκια).

http://planetary.org/blog/article/00001305/

Προσεξε μονο πως ο δήθεν κινουμενος αρειανος μεταξύ δύο λεπτών που έχουν ληφθει οι διαφορετικες φωτο, δεν εχει αλλαξει ούτε σχήμα, ούτε έχει κινηθει... Προσεξε μονο ποσα απλα στοιχεια έχουν αγνοηθει...

Στην αρχή του μηνύματος σου γράφεις:

"Άλλη μια παράξενη φωτογραφία από τον Κόκκινο Πλανήτη έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά μυστηρίων και παραδοξοτήτων που φαίνεται να τον περιβάλλει."

Οι αναφορές παράξενων στα διαφορα φορουμ και τα μιντια μπορει να ειναι πολλές, η ποιοτητα τους ομως ειναι αμφιβολή εως τραγική...

Αντι να προσθέτουμε τον αριθμο των αναφορών, ας κοιτάμε λιγο τι λένε. Γιατι πολλές αναφορές έυκολα κανεις... Σοβαρες παρατηρήσεις;

Αυτη η σκιουλα θα μπει σιγουρα στη λιστα όπως πολλά άλλα περιεργα, και πολλοι θα λενε... "Τυχαιο που έχουμε 100 αναφορές περιεργων σκιών στον Άρη;"

Η μονη μου απαντηση σε αυτό:

Και στον Άρη φως πεφτει, και στον Άρη υπάρχουν εκατομμύρια βράχοι, εκατομμυριων σχημάτων, κάποιοι θα δώσουν περιεργες σκιες... Εκατο περιεργες σκιες; Και λιγες ειναι...

Συγχαρητηρια για το ιστολογιο σου

Ηλίας

Ibn Aratar είπε...

Αγαπητέ Ηλία, καταρχήν σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Όπως θα διαπίστωσες στο κείμενό μου,το οποίο αναρτήθηκε για καθαρά ενημερωτικούς σκοπούς,δεν παίρνω καμία θέση σχετικά με το τι ακριβώς είναι αυτό. Περιορίστηκα στο να αναφέρω τις διάφορες απόψεις που επικρατούν στα φόρα και εκεί που αυτά τα θέματα συζητούνται. Δεν είμαι ειδικός για να κρίνω τι είναι αυτό.
Τα μάτια και ο εγκέφαλός μου δείχνουν ότι πρόκειται για πλάσμα αλλά ακριβώς επειδή είμαι ενήμερος αφενός για τα παιχνίδια του φωτός αφετέρου για τα παιχνίδια του εγκεφάλου, απέφυγα να πάρω σαφή θέση, τόσο δημόσια όσο και μέσα μου.
Το αρθράκι αυτό περισσότερο θέτει κάποια ερωτηματικά και δίνει μερικές συμβουλές βάση της γνώμης μου και σε καμία περίπτωση δεν γνωμοδοτεί για ένα θέμα που ως επιστήμονας δεν κατέχω.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.