Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Silverpilen, το τρένο φάντασμα της Σουηδίας

Υπάρχει ένας αστικός μύθος που μας έρχεται από τη Στοκχόλμη, την πρωτεύουσα της Σουηδίας και αναφέρεται στο περίφημο τρένο φάντασμα της πρωτεύουσας. Το silverpilen, δηλαδή το ασημένιο βέλος, είναι ένα τρένο που φτιάχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 από αμάξια C5, όλα χρώματος ασημί. Υποτίθεται πως μόνο ένα τέτοιο τρένο κατασκευάστηκε και βγήκε εκτός κυκλοφορίας πριν από μερικά χρόνια.
Οι ιστορίες για το τρένο φάντασμα της Στοκχόλμης εμφανίστηκαν κυρίως τη δεκαετία του '80, οπότε και μερικοί επιβάτες που βρίσκονταν στο Μετρό τις μεταμεσονύχτιες ώρες ισχυρίστηκαν ότι το είχαν δει να περνάει με μεγάλη ταχύτητα από το σταθμό. Παραλλαγές του παραπάνω βασικού μοτίβου θέλουν εργάτες του υπόγειου σιδηρόδρομου να το βλέπουν σε εγκαταλελειμένες στοές ενώ μια ανησυχητικότερη παραλλαγή θέλει το τρένο να σταματάει και να επιβιβάζει επιβάτες, οι οποίοι εξαφανίζονται για πάντα ή επιστρέφουν μετά από διάφορα χρονικά διαστήματα, για να περιγράψουν το εσωτερικό του τρένου ως άδειο ή ότι είδαν μερικούς άλλους επιβάτες φαντάσματα στο βαγόνι.
Ένας άλλος αστικός μύθος της Σουηδικής πρωτεύουσας θέλει το σταθμό Kymlinge να είναι επίσης στοιχειωμένος εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει από χρόνια εγκαταλειφθεί. Υπάρχει μάλιστα η άποψη ότι μόνο οι νεκροί αποβιβάζονται εκεί.
Στην πραγματικότητα οι θρύλοι αυτοί δεν είναι αποκλειστικότητα της Σουηδίας αλλά φαίνεται πως έχουν μια αρχετυπική αξία, για αυτό και απαντούν σε πολλούς λαούς της γης. Υπενθυμίζω τις άμαξες φαντάσματα, τα στοιχειωμένα πλοία, τα αυτοκίνητα φαντάσματα των λεωφόρων και άλλα πολλά. Οι λαοί φαίνεται πως έχουν συνδέσει τις παραδόσεις αυτές με τον ίδιο το θάνατο, καθώς θεωρούν ότι τα οχήματα αυτά είναι στην πραγματικότητα τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τους ανθρώπους στο θάνατο.

2 σχόλια:

? είπε...

απίστευτο! νομίζω ότι από αυτόν το μύθο έχουν επηρεαστεί και αρκετοί σκηνοθέτες..

Ibn Aratar είπε...

Στην πραγματικότητα Νίκο και όπως σίγουρα θα διάβασες, πρόκειται για μια ιστορία που συναντάμε σε πολλά μέρη της Γης